Winiarska historia tego miejsca sięga lat 30. XIX w. Wówczas znajdowała się tutaj firma winiarska i skład win Carla Friedricha Eitnera. Pod koniec XIX w. wytwórnia należała do rodziny Otto Eckartha. Wtedy powstały zachowane do dzisiaj zabudowania fabryczne (fermentownia, leżakownia, warsztat bednarski oraz piwnice).
W schodach prowadzących do jednej z piwnic znajdują się charakterystyczne uchwyty służące do transportu beczek. W 1. dekadzie XX w. wytwórnia należała do Hermanna Freyera – producenta koniaków oraz octu winnego. Wkrótce firmę (markę) Freyera zakupiła wytwórnia Alberta Buchholza, a zabudowania kupił Gustav Adolf Seeler – producent win i koniaków. Po wojnie, w latach 1947-1951, mieściła się tu Wytwórnia Win i Soków Owocowych Bracia Zborowscy i Spółka. W produkcji wykorzystywano poniemieckie urządzenia, a jako surowca używano m.in. jabłek skupowanych od zielonogórzan.
Oprac. Fundacja Tłocznia